Ontstaan

Toen Ocky Pladet in 1997 in Nepal op vakantie was, bezocht zij daar een school en ontdekte dat er iets niet goed zat met de financiën. Thuis gekomen heeft zij in een klein plaatselijk krantje haar verhaal geschreven. Het IFCON (Internationaal Council for Friends of Nepal) reageerde op haar verhaal. Ze vroegen of ze iets voor Nepal wilde doen.

In eerste instantie dacht zij dat het over administratieve werkzaamheden in Nederland zou gaan, maar nee ze vroegen haar of ze als vrijwilligster naar Nepal wilde gaan. Omdat zij van beroep verpleegkundige en sterilisatie deskundige is, kreeg ze drie adressen van ziekenhuizen. Eén van de ziekenhuizen was het  Nepal Orthopedic Hospital in Kathmandu. Omdat zij jaren in een Zwitsers ziekenhuis op de orthopedische afdeling had gewerkt koos zij voor dit ziekenhuis. Zij kon informatie opvragen bij Mirjam Blom en Fenna Snater. Deze hebben, in 1999, de Stichting Hulp voor Nepal opgericht.

De reden waarom zij deze stichting oprichtten was als volgt. Beiden maakten een trekking in Nepal. Daarvoor moesten ze eerst met de bus naar het begin van de trekking. Zoals gebruikelijk zijn de bussen in Nepal volgepakt en ze gingen samen op het dak zitten. Bij een onverwachte stop viel Fenna van de bus af en brak haar rug. Zij werd opgenomen in een ziekenhuis in de Terrai, daar  zag zij de gebrekkigheden van het medisch systeem. De röntgenfoto’s leken op verkreukelde negatieven. Het bed was een plank met 4 poten en het water stroomde er maar enkele uren per dag. Ze werd na een week met een helikopter naar het Model Hospital in Kathmandu gebracht. Daar leerde ze Dr. Anil, een orthopedisch chirurg, kennen die haar hielp. Ze was overal zo goed en vriendelijk geholpen met de middelen die daar aanwezig waren, dat ze vanuit dat gevoel Dr. Anil wilde helpen en hem ondersteunen om een zelfstandig ziekenhuis op te zetten voor de mensen die geen medische behandeling kunnen betalen.

NOH

Dit werd het Nepal Orthopedic Hospital. Het werd in 1998 officieel geopend. Sinds 1999 is Ocky in dit ziekenhuis, enkele maanden per jaar, bezig om te helpen en de hygiëne op een hoger plan te brengen.  Als dank voor het vele werk dat Ocky verricht is de kinderafdeling naar haar vernoemd met een bord boven de ingang. In 2000 is Ocky toegetreden tot het bestuur van de Stichting Hulp voor Nepal.

Hier is het Kinderfonds opgericht om ouders die een operatie niet of onvolledig kunnen betalen financiëel te ondersteunen.

In 2006 heeft Ocky een kind “gevonden” op het toilet in het ziekenhuis. Niemand wist wie het was. Zij heeft onderdak gevonden in het tehuis voor dagbesteding voor kinderen met een verstandelijke beperking, Maitri Gria.

Gedurende al deze jaren heeft zij ook gelden ingezameld om kinderen uit de laagste klasse onderwijs te kunnen geven . Op 6 mei 2007 heeft Dr. Anil voor haar het Ocky Education Foundation opgericht.

Deze drie doelen zijn in 2008 officieel ondergebracht in de Stichting Kinderen van Kathmandu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s