Jaarverslagen Maitri Griha

Maitri Griha is een dagopvang voor kinderen met een verstandelijke beperking.
Er komen dagelijks 15 kinderen die dagbesteding krijgen van de onderwijzers. De kinderen zijn tussen de 4 en de 14 jaar. Een aantal kinderen heeft fysiotherapie nodig en krijgt dat van de fysiotherapeute die aan het project verbonden is.  Zij geeft ook fysiotherapie aan externe kinderen. De kinderen krijgen ook elke dag een goede lunch die door henzelf, samen met de kok, klaargemaakt wordt.

De jaarverslagen vanaf 2015 zijn hier gebundeld te lezen.

2015

2015 stond in het teken van de aardbeving, eind april.

Veel mensen hebben een donatie gedaan en daarmee hun  betrokkenheid laten merken aan de Nepalese kinderen en hun ouders. Gelukkig zijn er geen kinderen die we kennen omgekomen. Een geluk bij een ongeluk was dat de kinderen die zaterdag vrij waren, hoewel er natuurlijk ook veel kinderen en volwassenen omgekomen zijn in de omgeving en de dorpen.

Het dagverblijf-gebouw van Maitri Griha liep zoveel scheuren en gaten op dat het gestut moest worden en afgekeurd is voor verder gebruik.
Dit gebouw was gehuurd en na  rijp beraad is gestart met de nieuwbouw in het Arubari  gebied, vlak achter Bouddha.

Dankzij de kleine en grote  giften kon het begin gemaakt worden.

2014

Dit jaar hebben wij voor een bedrag van €7800,- kunnen sponseren.

Hiervan zijn salarissen, voedsel, vervoer (zoals benzine) schoolmaterialen en nog vele andere zaken betaald die allen zijn bedoeld om de kinderen een goede en gedegen dagopvang te bieden. Er was een reparatie voor het dak nodig dat wij met extra giften hebben kunnen betalen.

2013

De overgang van interne- naar dagopvang begint nu goed te werken. Ook de kinderen zijn erg blij dat ze elke dag gehaald en gebracht worden om naar hun schooltje te kunnen gaan.

Charlotte uit België en Nienke uit Nederland hebben als vrijwilligster mee geholpen in de klassen en met fysiotherapie.

Financieel hebben we weer kunnen bijdragen in de kosten van de salarissen, voedsel en het busje om de kinderen te kunnen vervoeren.

2012

Zowel Ocky als Marcelin hebben weer verschillende bezoeken aan Maitri Griha gebracht. Marcelin heeft zich vooral bezig gehouden met de begeleiding van de staf. Er is een nieuwe vrijwilligster die zij samen met Pema begeleid hebben. Er komen nu 11 kinderen naar Maitri Gria, waar ze in een veilige omgeving en in hun eigen tempo kunnen leren. Daarnaast krijgen verschillende kinderen fysiotherapie in Maitri Griha of thuis van Geeta.

Bij het schoonmaken van de waterput is deze ingestort door ouderdom. Wij hebben € 800,= kunnen geven om deze opnieuw op te laten metselen.

Verder bedragen voor salarissen en voedsel gesponsord.

2011

Dit jaar is de ombouw naar dagverblijf doorgevoerd. Daarvoor waren nieuwe schoolmeubels nodig. Deze hebben wij gesponsord.

Verder moeten de kinderen gehaald en gebracht worden. Daarvoor is een busje aangeschaft. Een groot deel daarvoor en voor de benzine hebben we ook op kunnen brengen.

Verder is er weer een flink bedrag, voor het personeel dat nodig is, ter beschikking gesteld.

Er zijn nu twee klaslokalen. Boven is de onderwijzer Dawa met 4 jongens bezig. Beneden Phurlong met 3 jongens en twee meisjes.  Het aantal zal langzaam opgevoerd worden tot vijftien kinderen.

Verder behandeld Geeta, de fysiotherapeute, in- en extern acht kinderen.

2010

In het kinderhuis is geen verwarming. Daar het in bepaalde jaargetijden `s avonds toch koud kan zijn hebben we twee kachels gesponsord. Naast geld voor de salarissen hebben we een printer aangeschafd. Ook gaan de kinderen kaarsen maken. Hiervoor zijn een kast en materialen gekocht.

Ook Marcelin is dit jaar weer enkele maanden geweest en heeft de mensen weer begeleid. Tevens is zij nu ook lid van de Stichting Kinderen van Kathmandu geworden.

Er wordt gewerkt aan het veranderen van het kinderhuis. Voor de interne kinderen wordt voor `s nacht en andere oplossing gezocht. Er blijft dan alleen dagopvang. Maar hierdoor kunnen er meer kinderen geholpen worden.

Er zijn dit jaar weer verschillende vrijwilligers geweest. Het is mogelijk om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Maitri Griha. Het is fijn als mensen ervaring hebben met kinderen met een verstandelijke beperking, bijvoorbeeld als ergotherapeut of als begeleider, maar noodzakelijk is het niet. Wel willen we graag dat je voor een langere periode naar Maitri Griha komt, zodat de jongens niet steeds afscheid hoeven te nemen. Als vrijwilliger kan je de staf ondersteunen met de begeleiding van de kinderen, maar het is ook mogelijk om klussen in en om het huis te doen. Voor meer informatie kan je terecht bij de mensen van onze Stichting Kindren van Kathmandu. Ook is het mogelijk om een kortere of langere periode te verblijven in de gastenkamers van Maitri Griha.

2009

Toen Ocky dit jaar in Maitir Griha kwam werd ze hartelijk ontvangen. De kinderen waren er allen weer stuk op vooruit gegaan.

Hari kan al goed lopen. Inmiddels is zijn vader gevonden. Zijn vrouw was weggelopen omdat het kind gehandicapt was. Hij is hertrouwd, maar ook deze vrouw en haar familie accepteerden het kind niet. Toen  was voor hem de enige oplossing om hem in het ziekenhuis achter te laten. Hij heeft nu zijn geboorte naam Bishal terug gekregen. Op het eind van dit jaar is hij in een ander tehuis geplaatst, waar hij beter op zijn plaats is.

Dit jaar heeft Ocky in Maitri Griha Marcelin ter Horst ontmoet. Zij was daar met dit tehuis in aanraking gekomen en heeft haar ruime ervaring in de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking ingezet voor de kinderen van Maitri Griha.

In Nepal is vaak maar 7 uur stroom per dag. Om dan bij kaarslicht met geestelijk gehandicapte kinderen te werken valt niet mee. Wij hebben een noodaggregaat kunnen schenken, zodat dit nu veel beter gaat. Verder hebben we kunnen helpen bij de aanschaf van: een geyser, afvalbakken, opbergkast, kleding, kussens, schommel, dekens en een hek. Ook geld geschonken voor voedsel en de opleiding van Geetha, tot fysiotherapeute voor geestelijk gehandicapten. Tevens het salaris van een schoonmaakster.

Tot slot hebben we de kinderen nog een dag uit meegenomen. Naar de dierentuin. Zij hebben ervan genoten.

2008

Het kinderhuis waar Ocky vorig jaar Hari ondergebracht heeft is Maitri Gria (house of friendship).

Als dank daarvoor is besloten, dat we dit tehuis financieel zullen steunen.

Maitri Griha is een project voor kinderen met een verstandelijke beperking. Er wonen momenteel 5 jongens, het maximum is 8. Daarnaast biedt Maitri Griha dagbesteding aan enkele externe kinderen. Aan Maitiri Griha is tevens een fysiotherapeute verbonden. Zij behandelt de kinderen die dagbesteding volgen (indien nodig) en gaat ook op huisbezoek bij enkele kinderen. Ook komen 3 kinderen 2 à 3 keer per week naar Maitri Griha voor losse behandelingen.

Maitri Griha wordt gerund door de Budha Himalayan Youth Club. Het tehuis is opgericht door  Mingmar en Pema Lama en Urchen Bhote. Urchen en Pema vormen het management van Maitri Griha, nadat Mingmar dit enkele jaren heeft gedaan. Zij worden ondersteund door een team dat naast de fysiotherapeute bestaat uit een kok, schoonmaakster, 2 juffen en een coördinator.

Dit jaar hebben we naast een bijdrage in de studiekosten van de therapeute, een bijdrage in de kosten voor huur, gas en elektriciteit kunnen geven.

Er is veel verbeterd in dit tehuis. Toen ik vorig jaar Hari bracht, zaten de kinderen op een stoel en staarden voor zich uit. Nu is er Colpoma, een studente, die `s middags komt spelen met de kinderen en ze wat probeert bij te brengen. Het is een grote vooruitgang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s