Nieuwsbrief juni 2017

Opbouw naast afbraak

​Na de laatste nieuwsbrief (maart 2017) ben ik sinds 15 april terug in Nederland en kan ik u berichten over de laatste activiteiten in Kathmandu en omgeving en over de activiteiten hier.

In Nepal heb ik nog alle schoolkinderen kunnen bezoeken (op 1 na) en heb weer gezien hoe blij de “students” zijn om naar school te gaan. Dankzij u hebben 32 schoolkinderen deze mogelijkheid.

63 Kinderen worden voor een deel gesponsord (veelal kinderen van werknemers/sters uit het ziekenhuis.) Er wordt altijd eerst gekeken wat de ouders/verzorgers zelf kunnen bijdragen. Tijdens een bijeenkomst van de kinderen en hun ouders wordt onder het genot van thee en koekjes, tekeningen uitgewisseld, foto’s gemaakt en worden de kinderen toegesproken.

Afgelopen periode zijn er twee studenten gesponsord voor een verpleegsters opleiding en een student voor een management opleiding. Twee studenten hebben hun opleiding met goed resultaat voltooid, de andere student is nu bezig met haar laatste jaar.

 

Dit laatste is een punt van aandacht. Als basisschoolleerlingen klaar zijn met hun opleiding (dit is 10 jaar als voorbereiding voor een beroepsopleiding of 12 jaar als voorbereiding voor “university”) is er geen geld om deze studie te bekostigen. In Nepal zijn de kosten voor een studie voor bijvoorbeeld een verpleegster of in management ook 1700 euro!! Een bijbaantje is niet aan de orde: geen werk en/of zeer lage verdiensten. Dus…..als u met ons mee wil denken….een vereniging, een school, collega’s gezamenlijk.. Neem graag contact met ons op als u ideeën of suggesties heeft!

Ik had regelmatig contact met de mensen van het Nepal Orthopaedic Hospital (NOH). Samen met de organisatie “Hulp voor Nepal” sponsoren we de orthopedische operaties voor afgelopen jaar ongeveer 100 kinderen. Overleg met Meena (hoofd verpleging en aandachtspersoon voor leerlingen in de Greenland School) en Shyam, (hoofd administratie en aandachtspersoon voor de andere scholen) verloopt goed en met af en toe een etentje bij hen thuis -Dahl Bat- leren we elkaar steeds beter kennen en waarderen!

Maitri Griha, het dagverblijf voor gehandicapte kinderen, besteedt veel aandacht aan de toekomst van de kinderen. Wat gebeurt er als deze kinderen volwassen zijn? Als er niet gewerkt wordt aan een dagbesteding waar ze liefst iets mee kunnen verdienen voor hun onderhoud, raken deze kinderen vergeten. Ook wordt aandacht besteed aan het werven van kinderen, die thuis vaak “verborgen” worden en geen kansen krijgen.

De Stichting Damphus, een tandartsencollectief, is op bezoek geweest en het was een groot succes. Alle kinderen en ook de aanwezige vaders, moeders en personeel zijn gecontroleerd. Geweldig! Twee jongens worden verder behandeld, Stichting Damphus heeft de contacten gelegd met een Nepalese tandarts en met het ziekenhuis. Zij gaan deze jongens verder behandelen onder narcose. De kosten worden door deze stichting betaald. Veel dank!

Er is verder door twee sponsors en hun achterban een leuning betaald voor de trap in het dagverblijf. Natuurlijk voor de veiligheid, maar ook als hulp bij fysiotherapie. De afwatering wordt gerepareerd (het vervuilde water stroomt langs de muur) en nu in het regenseizoen is dit een extra groot probleem. Er wordt een put gemaakt en als de financiën dit toelaten ook een zuivering mogelijkheid.

Willemien en Jan timmeren hard aan de weg met de “Road trip Den Bosch to Nepal”. Afgelopen weekend was er een treffen van 200!! motorrijders die mensen/kinderen met een beperking een geweldige dag hebben bezorgd. Ook hier was veel aandacht voor Kinderen van Kathmandu . In totaal is door hen en hun achterban al meer dan 1000 euro verzameld. Fantastisch!

Op 3 september is er een groot treffen en afscheid voor hun vertrek in Veghel. U bent allen van harte welkom. Nadere gegevens vindt u op deze site, evenals andere activiteiten in en rondom Eindhoven, Amicitia, Golfclub Geldrop etcetera.

Alle sponsors van de leerlingen,(trouw door de jaren heen), van de verfraaiing Maitri Griha, volgers en donateurs van Jan en Willemien, alle belangstellenden…….er zijn zoveel goede, hartelijke mensen!! Dank, dank, dank.

Mooie zomer en tot ziens, hoors, mails…….

Ook namens Ben en Karin,

Ger Peeters, Stichting Kinderen van Kathmandu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s