Bericht uit Kathmandu: 30 maart 2014

Kathmandu, 30-3 -2014.

Beste vrienden, sponsoren en familieleden,

 

Ik ben nu weer twee weken in Kathmandu. Het was wel weer even wennen. Wat een chaos en een herrie op de straten. Er komen steeds meer auto’s en motoren. Er wordt niet naar verkeersregels gekeken. Het ziekenhuis had me weer van het vliegveld opgehaald en naar het Valley Guesthouse gebracht. Eerst een dagje mijn kamer ingeruimd en een beetje acclimatiseren.
’s Maandags weer naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis zag er schoon uit en er zijn hele positieve dingen aan de gang. Er wordt een jaar lang een arts, van het Nepal Orthopedic Hospital, naar Jumla gestuurd. Daar is het heel arm, geen goede gezondheidszorg, geen elektriciteit en weinig water. Iedere maand is er dan een andere arts van het N.O.H. Er wordt nu in het leslokaal 10 keer een cursus gegeven van 10 dagen voor de veldwerkers die in dat soort gebieden werken en geen goede opleiding hebben voor de gezondheidzorg. Er hebben zich 100 mensen aangemeld uit heel Nepal. Er komen steeds 10 mensen. Veel artsen en verpleegkundigen van het N.O.H geven les aan die mensen.
’s Morgens zijn ze in het ziekenhuis op de eerste hulp en zalen om te zien hoe ze het moeten doen. Er zijn al 2 groepen geweest, zondag begint de derde. Het is ook wel nodig deze mensen bij te scholen.

foto ocky

Er ligt nu op de kinderzaal een jongetje van 9 jaar. Hij komt uit Dolpo ook zo’n gebied. De jongen was gevallen en had zijn arm gebroken. Er is daar een klein schooltje waar monniken les geven. Het hoofd van dat schooltje had zijn arm afgebonden, veel te strak. Hij kwam pas na 35 dagen hier, heel zijn arm was afgestorven het was beter geweest niets te doen. Men kon hier niets anders doen, dan heel zijn arm te amputeren. Wij helpen hem financieel uit het kinderfonds.

Ik ben ook al een paar keer in het Maitri Griha  geweest, een dagopvang met 12 kinderen, met een geestelijke beperking. Het ziet er goed en zeer schoon uit wat in Nepal niet gebruikelijk is. De kinderen waren met de begeleiding leuk buiten aan het spelen.

De kinderen van het studiefonds zijn allemaal hard aan het leren, deze week wordt er examen gedaan voor de overgang naar een volgende klas.
De twee verpleegkundige studenten zijn nu ook klaar met hun studie, bij beide was het resultaat 80 %. Ze hebben ook een examentje gedaan voor een soort BIG registratie, daar zijn ze ook voor geslaagd. Nu zijn ze bezig een baan te vinden. Maar dat gaat zeker lukken met die twee.

Hartelijke groeten en tot de volgende keer.
Ocky Pladet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s